Project

Open Source P1-device

Geplaatst op 17 januari 2020, 11:57 uur

Bij de uitrol van de slimme meter is er ooit wel eens gesproken over hoe de burger waar de slimme meter geplaatst is ook daadwerkelijk inzicht in zijn verbruik kan krijgen. Enexis had toen het idee van de ‘Plus’ of de ‘Ectual’, een aparaatje dat de burger bij plaatsing van de installateur gratis kreeg en hem real-time en lokaal zijn energieverbruik kon ontsluiten door het in de zogenaamde P1-poort van de meter te steken. Omdat een dergelijk apparaatje dan in hoog volume kon worden geproduceerd (nl. voor alle huishoudens) zou het niet duur hoeven te zijn.

Om allerlei redenen, waaronder zorg over marktwerking, is dat open apparaatje voor iedereen er toen niet op grote schaal gekomen. Energieleveranciers, startups, domoticafabrikanten en projecten binnen netbeheerders zijn toen allemaal op een veel kleinere schaal aan de slag gegaan, waardoor nooit kritische massa is ontstaan om zo’n ding tegen een lage kostprijs maar toch met hoge kwaliteit te kunnen maken.

Ook voor ons (Technolution) geldt dat: we hebben als spinoff van het Enexis project een eigen device doorontwikkeld. Dat doet het prima bij diverse klanten, maar we staan er nu voor of we daar een redesign op willen gaan uitvoeren (wederom met een maar beperkt interessante business case) of dat we als sector kunnen zeggen dat we dat soort spullen samen, tegen veel lagere kosten en tegen goede kwaliteit (en security!) kunnen maken.

In een ander traject hebben we met studenten van een kennisinstelling een open source hardware ontwerp gemaakt dat dan laagdrempelig op grotere schaal geproduceerd kan worden, dus goede kwaliteit en veiligheid, een open architectuur en een zo laag mogelijke kostprijs. Ik ben benieuwd of we zoiets niet ook voor een P1-device zouden kunnen organiseren samen.

Idee
Deel dit:
1 reactie

Martine Verweij

ma 3 februari 2020 17:07
hele praktische, gerelateerde vraag: vandaag is de slimme meter bij ons thuis geïnstalleerd.. nu komt de grote vraag, wat kunnen we ermee.. moet ik jullie apparaatje kopen?