De Club van Wageningen is een verandernetwerk van invloedrijke voortrekkers van energiebedrijven, netbeheerders, de wetenschap, prosumers, de overheid en startups. Samen willen we de kernwaarden eerlijk, inclusief en democratische bestuurbaarheid behouden in het digitale energiesysteem van de toekomst. Als je achter deze missie staat en mee wilt denken, registreer je dan op de site.
Onze missie? Een eerlijke, inclusieve, democratisch bestuurbare digitale en decentrale energiemarkt.
De gemeenschappelijke overtuiging daarbij: we kunnen het immens complexe vraagstuk van de digitaliserende energietransitie alleen oplossen met álle actoren uit het energiesysteem.
Om die missie te bereiken, organiseren we verschillende activiteiten:
Om te zorgen voor een veilige context en de openheid te borgen, zijn de deelnemers aanwezig op persoonlijke titel en gebruiken we tijdens bijeenkomsten de Chatham House Rules:
"When a meeting, or part thereof, is held under the Chatham House Rule, participants are free to use the information received, but neither the identity nor the affiliation of the speaker(s), nor that of any other participant, may be revealed."
De organisatie van de club is in handen van de procesbegeleiders. Richting wordt bepaald door de kerngroep. Dat is een groep invloedrijke vrijwilligers, die samen een vertegenwoordiging vormen vanuit het digitaliserende energiesysteem. De kerngroepleden bepalen de inhoudelijke koers.
Onze kerngroepleden:
Onze procesbegeleiders:
De Club van Wageningen is ontstaan tijdens een driedaagse bijeenkomst in juni 2018 in Wageningen. Daar kwamen zo'n 50 van de beste denkers en doeners op dit gebied samen om de spelregels voor een eerlijke, inclusieve, democratisch bestuurbare digitale energiemarkt te ontwerpen.
Het waren mensen die beseffen dat het nodig is dat we af en toe uit onze dagelijkse context met onze dagelijkse uitdagingen stappen en het hele systeem bekijken en daar vrijwillig aan bijdragen. Mensen die beseffen dat er vraagstukken zijn die groter zijn dan hun eigen organisatie, waarbij je het soms gewoon even niet meer weet.
De eerste vijf jaar stonden voor de Club van Wageningen in het teken van het ontrafelen van het vraagstuk in al zijn facetten. Het écht snappen en voelen van het probleem en het doorgronden van de complexiteit.
Groepsfoto van de eerste bijeenkomst van de Club van Wageningen in 2018
Tegelijkertijd raakte de transitie naar een decentraliserend systeem in een stroomversnelling. Overal in Nederland wordt gewerkt aan het afstemmen van lokale opslag, opwekking en verbruik van energie wordt belangrijk. Of het nou een bedrijventerrein is, een huis, een woonwijk of een heel gebied. Vaak vanuit de noodzaak van bijvoorbeeld congestie, maar zeker ook gedreven door het verlangen om een duurzame wereld te creëren.
Kortom: de digitaliserende energiewereld is geen abstract discussieonderwerp meer. Het is er al. De platforms ontstaan. En het gaat hard, heel hard. Maar, wat staat ons dan te doen? Wat moeten we samen oppakken en hoe?
Daarom is de Club van Wageningen gaan werken aan een set van ontwerpprincipes voor digitale toepassingen. Ontwerpprincipes bieden voldoende houvast en tegelijkertijd voldoende vrijheid. Ook de komende jaren werkt de Club nog aan deze ontwerpprincipes, want ze zijn aan ontwikkelingen onderhevig. De ontwerpprincipes van de Club van Wageningen vind je hier.
Deelnemers van de Club van Wageningen zijn invloedrijke voortrekkers uit de energiewereld, zoals mensen die werken bij energiebedrijven, netbeheerders, de overheid en startups, mensen uit de wetenschap en prosumers. Ze onderschreven de missie van de Club van Wageningen. Wij noemen ze groene bollen in het systeem, de veranderaars.
Onze deelnemers spreken binnen de Club niet namens hun organisatie, maar gebruiken wel hun kennis en ervaring bij het kijken naar de grote uitdagingen die we op willen lossen. Daarmee leveren de organisaties een bijdrage aan het geheel.
Jaarlijks organiseren we vanuit de Club van Wageningen een brede bijeenkomst voor ongeveer 60 genodigden waarin we door selectieve uitnodiging een goede vertegenwoordiging uit het ecosysteem borgen. We kijken met de deelnemers terug op het afgelopen jaar, delen inzichten en bespreken welke vraagstukken het komende half jaar van belang zijn. Tussentijds organiseren we kleinere bijeenkomsten rondom vraagstukken uit de praktijk. Zo leren we van elkaar hoe we onze missie kunnen realiseren.
We organiseren ook regelmatig bijeenkomsten waar we dieper ingaan op de casuïstiek, zodat we samen steeds beter begrijpen hoe de digitale energietransitie vorm krijgt. Deze bijeenkomsten zijn op uitnodiging, zodat we een goede vertegenwoordiging uit het ecosysteem borgen en de juiste mensen aan boord hebben voor de vraag die op dat moment het meest belangrijk is. Tijdens de bijeenkomst gaan we in op concrete vraagstukken, delen we inzichten en bespreken we waar we aan willen werken.