Handreiking open source energy hubs
Op dit moment wordt er op veel bedrijventerrein gedacht over en gewerkt aan Energy Hubs. Hierbij worden beslissingen genomen en geïnvesteerd in onder andere Energy Management Systemen (EMS) voor deze hubs. Belangrijk is dat dit soort systemen robuust zijn, maar ook dat apparaten onderling met elkaar kunnen communiceren en diensten geïntegreerd kunnen worden. Een zorgvuldig open source beleid voor EMS zorgt voor een robuust en toekomstbestendig energiesysteem zonder afhankelijkheid van één leverancier.
Energy hubs zijn een erkend onderdeel van het nieuwe energiesysteem. Hoewel energy hubs in de basis digitale componenten hebben is er nog veel onduidelijk over de invulling van dit essentiële onderdeel van de hubs. Dit document, ontwikkeld door samenwerkingsverband studio Holon in opdracht van Topsector Energie programma Digitalisering, TKI Urban Energy en RVO, biedt een eerste aanzet voor ontwikkelaars van energy hubs op bedrijventerreinen om een afweging te maken bij hun digitale keuzes. Zo maken we het belang van open source inzichtelijk en genuanceerd.
De interactieve pdf biedt ontwikkelaars essentiële handvaten om de waarde van open source technologieën te begrijpen en afgewogen keuzes te maken over wanneer deze toe te passen. Een zorgvuldig open source beleid voor energy hubs speelt een cruciale rol in het verminderen van vendor lock-in (principe 4 van Club van Wageningen ontwerpprincipes), het waarborgen van een veiligere energievoorziening en het bevorderen van een eerlijker energiesysteem. De handreiking benadrukt echter dat een dergelijk beleid moet voldoen aan belangrijke randvoorwaarden, zoals het bevorderen van gemeenschap en het delen van kennis.
De handreiking is specifiek ontworpen voor ontwikkelaars van energy hubs op bedrijventerreinen. Het biedt hen concrete handvaten om gesprekken aan te gaan over de voordelen van open source, en helpt bij het bepalen van de situaties waarin open source technologieën wel of niet toegepast zouden moeten worden.
Daarnaast dient de handreiking als een bron van inspiratie en reflectie voor de bredere energietransitie. Het document moedigt aan tot een dieper begrip van de voorwaarden waaronder open source innovatie kan versnellen en hoe het negatieve effecten, zoals vendor lock-in, kan tegengaan.
De handreiking is de vinden op de site van Topsector Energie.