Bericht

Oproep: inventarisatie eerlijke/oneerlijke digitale energie platforms

Geplaatst op 22 juli 2020, 11:58 uur

In de laatste kerngroepbijeenkomst van de Club van Wageningen kwam het gesprek op de digitale energieplatforms die links en rechts oppoppen. Denk aan 'www.zonnepanelendelen.nl', www.powerpeers.nl en www.powerhouse.net. Graag krijgen we een beter beeld van de karakteristieken van verschillende digitale platforms. 

Misschien ken je digitale energieplatforms die werken volgens spelregels die maken dat bepaalde groepen gebruikers, het platform ervaren als 'oneerlijk', of 'exclusief'? En is zo'n platform wel democratisch bestuurbaar, of zit er één private partij achter die de spelregels bepaalt, zonder inmenging van gebruikers? 

We zijn ook op zoek naar voorbeelden van digitale energieplatforms die juist ontworpen zijn op zo'n manier dat gebruikers dit platform als buitengewoon eerlijk en inclusief ervaren. Is dit ook een platform waarin gebruikers betrokken worden bij beslissingen, op zo'n manier dat dit wordt ervaren als 'democratisch'? 

Graag starten we deze zomer met elkaar deze inventarisatie, omdat we vermoeden dat we hier veel van kunnen leren. De realiteit zal vermoedelijk zijn dat geen enkel platform geheel perfect ontworpen is (in termen van de publieke waarden 'eerlijkheid', 'inclusiviteit' en 'democratische bestuurbaarheid'), maar we kunnen vast veel leren van de uitersten! 

Benieuwd naar je reactie! 

Hartelijke groet, 

Martine

Ter inspiratie uit andere hoek (Uber platform): Chauffeurs willen hun eigen gegevens inzien en dagen Uber voor de rechter (21 juli, Trouw)

 

 

Deel dit:
2 reacties

Erik van Wijk

wo 22 juli 2020 12:25
Hi Martine, precies om redenen van 'social just', 'inclusiviteit' en 'betaalbaarheid voor iedereen' zijn wij als Climate-KIC in een programma met onder meer Amsterdam (en nog 14 andere Europese steden) gestart om een 'systeem transformatie' versnelling mogelijk te maken in de manier waarop we wonen, ... lees meer

Leen van Doorn

wo 29 juli 2020 17:01
Powerpeers (Vattenfall) en Powerhouse (Innogy/E.on) zijn niet onafhankelijk.
www.entrnce.com, 'the first independent platform that supports any thinkable bilateral power trade' is van Alliander. Wellicht dat zij willen overwegen om in hun governance ook gebruikers een rol te laten spelen? Zij richte... lees meer