Bericht

Een betrouwbaar energienetwerk ondersteund door betrouwbaar communicatienetwerk

Geplaatst op 18 oktober 2019, 09:40 uur

Tijdens de bijeenkomst van 19 september (https://clubvanwageningen.nl/bijeenkomst19september2019) was er een poging om het volgende aan te snijden: "We willen een betrouwbaar energienetwerk gebouwd op bestaande communicatienetwerken, zoals het Internet. Maar hoe betrouwbaar is dit communicatiekanaal? We hebben in de toekomst zekere kanalen nodig.".
Helaas waren er niet veel deelnemers hiervoor, ook omdat er vele andere eveneens interessante open space onderwerpen waren.

Het is van belang dat het onderliggende communicatienetwerk, dat het toekomstige energienetwerk ondersteunt, aandacht krijgt. Het huidige Internet heeft in zijn 50 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt: van een verboden woord tot een maatschappelijk vitale infrastructuur. De toepassingen die nu het Internet gebruiken, werken meestal goed maar men ziet dat de onderliggende communicatie-infrastructuur soms een beetje kraakt. Vooral veiligheid, stabiliteit en transparantie zouden best wat verbeteringen kunnen gebruiken.

Het Nederlands 2STiC consortium (Security, stability and transparency of inter-netwerk communications) werkt hieraan. Werkbare alternatieven voor een veilige, stabiele en transparante uitbreiding van het huidige Internet hebben de aandacht. Dit door middel van het opbouwen van kennis over deze alternatieven en door deze toe te passen in praktische use-cases, demonstators en pilots. En voor deze praktische toepassingen hebben we jullie nodig.

Daarvoor vragen we of jullie toepassingen hebben waar deze drie aspecten (veiligheid, stabiliteit en transparantie) essentieel zijn en waar een nieuwe en innoverende kijk m.b.t. het communicatienetwerk nodig is. Wij denken dat dit van belang is om de enorme groei van het vitale energienetwerk (van producer+consumer naar prosumer) te kunnen ondersteunen.
Uitbreidingen van de communicatienetwerk-functionaliteit kost tijd (net als het aanpassen van het energienetwerk), dus het is van belang hier tijdig/nu mee te beginnen.

Deel dit: