Bericht

Sonne: 100.000 thuisbatterijen achter de meter verbonden

Geplaatst op 28 augustus 2023, 13:17 uur
Illustration

Chang Inc bericht op haar website over het Duitse 'Sonne': "Het Duitse Sonnen werkt aan de grootste virtuele energiecentrale van Europa, bestaande uit een snel groeiend netwerk van thuisbatterijen. Uiteindelijk wil de batterijenproducent op deze manier een decentrale en virtuele energiecentrale van 1 gigawattuur realiseren, bestaande uit zo’n 100.000 thuisbatterijen."

Ik merk dat het bericht me niet los laat. Energzijds vind ik het geweldig. Het is een voorbeeld van lokale digitale systeem innovatie waar we al jaren op wachten. Het heeft de belofte in zich om waarde toe te voegen, voor mensen en voor het systeem. Maar aan de andere kant komen ook vragen naar boven. Dit gaat om batterijen achter de meter, dat valt buiten het gereguleerde digitale domein. Wat betekent dat? Er zit een grote corporate partij achter, die zoeken altijd naar nieuwe businessmodellen. Gaan zij voor een lock in met de batterij? En: wat zijn de belangrijkste prikkels om opslag aan te zetten? Hoeveel invloed hebben we daar lokaal op? Wie verdient wat eraan?

Voorlopig roept het bij mij vooral vragen op. Als dit voor meer mensen interessant is kunnen we rondom deze praktijkcasus wellicht een bijeenkomst organiseren. Laat het weten onder dit bericht of via info@clubvanwageningen.nl als je er meer over weet, of eens wilt sparren.

Deel dit:
2 reacties

Pieter Willems

ma 4 september 2023 13:05
Het is zeker een interessant idee. En ook al wel eens in een variant geprobeerd door Eneco (met de Tesla-thuisbatterij). Een ander bezwaar, naast het 'achter-de-meter'probleem, is de efficiëntie: een thuisbatterij is door z'n kleine omvang duurder, minder geschikt om grote vermogens aan te kunnen en ... lees meer

Paul van der Kooy

ma 11 september 2023 12:04
De energie coöperatie in Loenen (Gld) is al een aantal jaren bezig met een pilot cVPP (community-based Virtual Power Plant) welke ontwikkeld wordt via een Intereg subsidie samen met Groendus. Samen met de coöperatie Endona in Heeten plaatsen wij ook thuisbatterijen die centraal worden aangestuurd om ... lees meer