Project
Lopend

Internet of energy

Geplaatst op 3 mei 2019, 17:23 uur

Het energiesysteem wordt steeds meer decentraal, en biedt nu kansen om te komen tot een goed data-gedreven ontwerp en aansturing. Vele sensoren bieden diep inzicht in de actuele staat van energievraag en -aanbod. En voorspellen waar congestie optreedt, waar en wanneer elektrische auto’s met hun batterij-pakketten een rol kunnen spelen, hoe over verschillende energiedragers kan worden geschakeld etc. Dit fenomeen van het verbonden energiesysteem wordt ook wel “internet of Energy” genoemd.

 

Toelichting

Deze verregaande automatisering en ontwerpkeuzes hebben impact op onze samenleving: voor het slim sturen en ontwerpen is data nodig. Voor het trainen van de algoritmes is data nodig. Maar wie bepaalt hoe wordt gestuurd? Wie bepaalt wat urgenter is: het laden van een wagenpark of het verwarmen van huizen? Bij wie komt data terecht, of kan het systeem functioneren zonder data?

In het IoE project worden samenwerkingen gesmeed tussen publieke en private partijen om in te spelen op deze nieuwe technologieën. Binnen de ethische kaders die wij als (Europese) samenleving continu doorontwikkelen. Met het IoE project bieden we het handelingsperspectief voor een digitaal, democratisch en inclusief ontwerpen en operationeel energiesysteem.  

Het IoE project smeedt op dit moment consortia van partijen die samen dit speelveld verkennen. Bedrijven, DSO’s, TSO’s en kennisinstellingen zijn welkom om aan te sluiten.

Deel dit: