Bericht

Opmaat naar veilige Smart Energy apparaten in huis

Geplaatst op 26 juni 2024, 11:55 uur

Naarmate huishoudelijke energieapparaten steeds slimmer worden, neemt de noodzaak voor verbeterde cyberveiligheid toe. Dit geldt zeker als we op grote schaal warmtepompen, thuislaadpalen en omvormers verbinden met Home Energy Management Systems (HEMS) voor aansturing op basis van energieprijzen, comfort of congestiemanagement. Slimme energie-apparaten zijn door hun internetverbinding kwetsbaar voor cyberaanvallen. En een cyberaanval op deze apparaten en -systemen vormt niet alleen een bedreiging voor eindgebruikers, maar brengt ook het stroomnet in gevaar.

De komst van cybersecurity-eisen (RED 3.3) vormen vanaf augustus 2025 een belangrijke eerste mijlpaal in de beveiliging van dit soort consumentenapparatuur. In dit position paper reflecteer ik op de cyberveiligheidsrisico's die we vanuit de Topsector Energie zien rond Smart Energy oplossingen en of aankomende wettelijke eisen (RED 3.3 en de Cyber Resilience Act) in staat zijn dit effectief aan te pakken.

📄 Lees het position paper en deel jouw visie!

De paper is bedoeld als gespreksstarter binnen de energiesector. We nodigen mensen die werken aan of met Smart Energy oplossingen uit om hun inzichten te delen. Denk aan de fabrikanten, leveranciers, brancheorganisaties, beleidsmakers, de toezichthouder en kennispartijen. Herken je de geschetste risico’s en hoe kijk je naar jouw rol en verantwoordelijkheid? Wat gaan de eisen betekenen voor innovatie in de energietransitie? Wat hebben we nodig voor digitaal veilige Smart Energy apparaten?

Illustration
 
Deel dit: