Bericht

Podcast #4a: Oplossingen met een zwart randje in Helmond

Geplaatst op 3 oktober 2022, 09:37 uur
Illustration

In deze aflevering gaan Martine en Xander naar Helmond, waar juist de gemeente lijkt te weten wat ze wil als het gaat om digitale oplossingen voor de energietransitie. In de wijk Warande legde de gemeente zelf glasvezel aan, waardoor energiedelen tussen bewoners ineens veel makkelijker werd. En studenten van TU Eindhoven bouwen aan de slimste wijk van Nederland, verrassend genoeg met liever minder dan meer data om hun wijk energetisch slimmer te maken.

Beluister de aflevering via Spotify

Meer over de serie

Wordt het energiedomein het volgende terrein dat in de greep komt van Silicon Valley-logica? Het overkwam de taximarkt en het gebeurt op scholen. Martine Verweij is projectleider MVI-E en Xander Smit is secretaris Club van Wageningen. Ze bezoeken in deze podcast unieke plekken waar mensen duurzame energie opwekken. Die energie proberen ze met hun omgeving zo slim mogelijk uit te wisselen. Digitale oplossingen beloven daarbij te helpen.

Lukt het om deze (digitale) oplossingen eerlijk, inclusief en democratisch bestuurbaar te houden? Of is de verleiding té groot om met digitale platforms in zee te gaan? Zij beloven op alle vlakken groot gemak. Uiteindelijk wordt de oplossing exclusief, oneerlijk en raken we de zeggenschap kwijt.

Op diverse plekken in Nederland proberen pioniers hier antwoord op te vinden. Xander en Martine gaan met deze pioniers in gesprek. Elk gesprek levert antwoorden én nieuwe vragen op, die ze meenemen naar een volgende plek. Wil je ontdekken hoe een groep bevlogen burgers en professionals met elkaar een betrouwbare manier probeert te vinden, voor een digitaliserend energiesysteem? Luister dan mee! En wat je zelf kunt doen om een digitaal energiesysteem eerlijk, inclusief en democratisch bestuurbaar te houden.

Deel dit: