Bericht

Innovatie Vattenfall Europa en eerlijk, inclusief en democratisch bestuurba

Geplaatst op 16 september 2020, 11:05 uur

Tijs heeft mij uitgenodigd om meer te vertellen over mijn activiteiten in relatie tot de Club van Wageningen.

Q: Wie ben je & wat doe je?

Mijn naam is Michiel Sintenie, Innovatie Manager Europa bij Vattenfall. Ik houd mij in het dagelijks leven bezig met zogeheten horizon 3 innovatie voor de downstream activiteiten van Vattenfall voor alle landen waar wij actief zijn. Horizon 3 innovatie kijkt naar waar markten gaan ontstaan in de komende 2-5 jaar (en soms ook verder). Horizon 1 is voornamelijk incrementele verbeteringen in het huidige proces, horizon 2 is of een nieuwe markt of een nieuwe competentie die ontwikkeld dient te worden. Daarnaast ben ik nog actief in een aantal raad van adviezen en help ik start-ups met gedegen adviezen over validatie in de markt en richting.

Q: Waarom ben je verbonden aan de Club van Wageningen?

Ik zie en heb reeds ervaren dat de Club van Wageningen een grote kans is om aan de wereld te laten zien hoe je met digitalisatie een inclusief, eerlijk en democratisch bestuurbaar energiesysteem kan realiseren door de samenwerking op te zoeken en de uitdagingen en kansen, die wij zelf vanuit een productie/leveringsbedrijf niet alleen kunnen oplossen of aanpakken, te realiseren. Om de juiste onderdelen te adresseren heb je het perspectief nodig vanuit verschillende stakeholders en daarop actie te ondernemen. Samenwerken en delen is enorm belangrijk om de kwaliteit van onze industrie te verhogen. 

Q: In welke activiteiten die je onderneemt komt de missie van de Club van Wageningen in beeld?

 Ik ben al een paar jaar verbonden aan Odyssey. Odyssey verbindt overheidspartners, bedrijven en non-profitorganisaties met innovatieve ideeën om samen complexe uitdagingen van de 21e eeuw aan te pakken. Zij mobiliseren een wereldwijd ecosysteem van meer dan 6.000 leden, waaronder ontwikkelaars, creatievelingen, startups, bedrijven, investeerders, overheidsinstanties, juridische experts, toezichthouders, wetenschappers en andere belangrijke belanghebbenden. Odyssey verkent het potentieel van internet om nieuwe niveaus van online samenwerking en next-gen evenementervaringen te ontgrendelen. Hierin verkennen wij de uitdagingen in de energiemarkt en proberen wij met emerging technologie anders te kijken naar de huidige problemen in de energiemarkt van de toekomst. Dit vraagt om samenwerking met het hele energie ecosysteem en dit is precies wat de club van Wageningen ook nastreeft. 

Q: Waar zie jij het vastlopen op dit moment? Waar moeten we echt mee aan de slag?
We staan voor een enorme uitdaging waarbij niet 1 partij de oplossing heeft voor de klimaatcrisis. Hierin komt het sterkste punt van de mensheid naar boven, samenwerken, kennis delen en met elkaar vanuit verschillende perspectieven te exploreren naar een mogelijke toekomst. En daarop volgend kunnen handelen met de relevante stakeholders om de eerste bouwblokken te plaatsen. Van achter jouw computer gaat dat niet lukken en daarom zie ik dit als een zeer waardevolle stap om verder te komen in die gigantische uitdaging waar we voor staan.

Q: Zie je voorbeelden waar men probeert deze waarden te borgen, al dan niet succesvol?

Er wordt vanuit diverse instituten gewerkt aan dit probleem, vanuit diverse kanten, maar om succesvol te zijn moet iedereen mee en vaak wordt inclusie vergeten. Kijk als voorbeeld naar de digitale ontwikkeling achter de meter.

Q: Welke nieuwe ontwikkelingen zou je graag willen delen?

Als je kijkt naar hoe Corona 100% van de wereld in een andere status heeft geforceerd en hoe overheden gezamenlijk (wel onafhankelijk van elkaar) dit urgente probleem hebben aangepakt, geeft dit hoop op de toekomst en de klimaatdoelstellingen die we met de hele mensheid moeten aanpakken. Dus als je kijkt naar nieuwe ontwikkelingen, moeten we de kracht van crisis op innovatie niet onderschatten en misschien wel vanuit gecontroleerde chaos de oplossingen vinden die wij nu voor ogen hebben.

Q: Aan wie geef jij het stokje door? Wie is de volgende persoon aan we deze vragen moeten stellen volgens jou?

Ik geef het stokje graag door aan Romy Dekker en ik ben benieuwd hoe zij en het Rathenau Insituut aankijkt tegen het effect dat corona heeft veroorzaakt als mondiale crisis en of er modellen uit voort kunnen komen die we kunnen toepassen op de klimaatcrisis?

Deel dit: