Op initiatief van Pallas Agterberg (Alliander), Harold Veldkamp (Topsector Energie) en Aldert de Jongste (ECP) organiseerden we op 6 juli een bijeenkomst rondom het vraagstuk: Hoe ziet een federale architectuur eruit?
Agenda:
Pallas opent de bijeenkomst met een introductie over drie soorten data. Want, als we het over data hebben binnen de Club van Wageningen willen we weten over welke data het precies gaat. In de voorbereiding heeft Pallas met Harold Veldkamp en Aldert de jongste drie soorten data onderscheiden:
Deze drie gebieden willen we komende sessies onderzoeken. Deze bijeenkomst richt zich op transactiedata.
Transactiedata in het energiedomein
Om beter te begrijpen hoe een ander model kan werken hebben we twee experts gevraagd kort te presenteren:
Gerard deelt dat het Federatieve model vanuit Europa steeds meer bijval krijgt. Data blijft daarmee bij de bron, dat is ook volgens Gerard de essentie van Federatief. Gerard introduceert vervolgens de definitie van data-eigenaarschap, in energie is dat vaak de eigenaar van de asset op de locatie.
Dit alles is vastgelegd in de data governance act: daarin vind je methodes om organisaties en consumenten zelf controle te laten hebben over hun data, dat noemen we data soevereiniteit. iShare lost een kernelement in die puzzel op: hoe kan je weten dat een partij aan de andere kant vertrouwd is en zeker weten wat er met de data gebeurt?
Twee voorbeelden:
Klaas vertelt over de nieuwe organisatie MFF BAS. Deze is recentelijk opgericht als Beheerder van het Afspraken Stelsel (BAS) en Markt FaciliteringsForum (MFF). Het afsprakenstelsel gaat over datadelen in de energiesector, in de nieuwe energiewet staat het MFF BAS reeds genoemd als de nieuwe gegevensuitwisselingsentiteit. Ze wordt gefinancierd - maar niet bestuurd - door de netbeheerders. Daarbij speelt de use case allocatie reconciliatie die Pallas in het voorbeeld gebruikte een belangrijke rol. Het afsprakenstelsel beoogt twee dingen te doen:
Afspraken over processen in de sector
Data alleen maar delen met elkaar (in en buiten sector) op basis van klant mandaat of wettelijk mandaat. De manier waarop het wordt opgezet is geïnspireerd op iShare en Estland. BAS en MMF zijn opgenomen in de energiewet als de gegevensuitwisselingsentiteit. Dat willen ze graag veilig en betrouwbaar doen.
Uitgangspunten: We geven mandaten uit om met data aan de slag te gaan. De klant staat daarbij centraal als eigenaar. De focus ligt daarbij op de consument, die sluit contracten met leveranciers. De data die daarvoor nodig is wil MFF BAS netjes en veilig verstrekken, doelbinding is daarbij vanzelfsprekend een vereiste, zoals ook vastgelegd in de AVG.
Waar is MFF BAS mee bezig?
Ze gaat een vergelijkbaar stelsel als iShare maken. Dat willen we aan een aansluiting kunnen koppelen. Daarbij spreken we over bronhouders die verplicht zijn om bronnen open te stellen: zoals netbeheerders. Voor autorisatie wil men graag gebruik maken van bestaande middelen en niet het wiel opnieuw uitvinden. Denk aan DigiD en andere, nieuwe self soevereign 'ID Wallets' die ontwikkeld worden.
Er spelen nog vele vragen bij de uitvoer, vragen waar MFF BAS zich nu over ontfermd.
Denk aan:
Na de presentatie van Klaas Hommes pakken we de discussie op. Een paar elementen die in de discussie ter sprake komen:
Conclusie
Uit de discussie komt naar voren dat een federatief model kansrijk is wanneer je meerdere data bronnen moet koppelen in contant veranderende contexten. Dat lijkt dus goed te passen bij het decentrale energiesysteem van de toekomst.
Pallas sluit af met haar afdronk. Ondanks de complexiteit kunnen we een goed gesprek voeren over het onderwerp. Is het gesprek wordt ook duidelijk dat het onderwerp raakt aan persoonlijke waarden. MMF BAS is goede weg, maar we zijn er nog niet. Regelgeving rond apparaten in je huis is er niet en de vraag is of er iemand mee bezig is. Op die vraag hebben we geen antwoord.