Maarten de Vries opent de bijeenkomst en deelt dat de output uit dit gesprek onder meer gevat zal worden in een rapport dat hij wil maken over Smart Grids. Het onderwerp gaat steeds meer leven bij lokale overheden, alleen weet niemand echt wat het is. De werktitel van het rapport is 'smart grids ontrafeld'. In het rapport is men voornemens verschillende soorten smart grids op te nemen, vooral vanuit het perspectief van het doel: bijvoorbeeld netcongestie of sociaal. Hoe we er vanuit die verschillende soorten publieke waarden in borgen is een vraag die op tafel ligt vandaag.
Programma
Deze gemeenschap is als een van de eerste in Nederland van het gas af gegaan. Ze zijn in in 2013 begonnen dankzij een prijs van de gemeente. Het initiatief heet Loenen energieneutraal. Doel was in eerste instantie om de eerste investering van verduurzaming makkelijker maken. Toen bleek dat er was voldoende dak was om elektriciteit voor hele dorp te voorzien. Energiemanagement werd daarom noodzakelijk.
Vervolgens is in 2019 de coöperatie opgericht: community based virtual power plant: https://loenenenergie.nl/
Het slim lokaal energie managen werd om een aantal redenen van belang:
Het gezamelijke smart grid is niet meer dan een volgende logische stap, het is alleen zeer tijdsintensief gebleken. In het proces om te komen tot een smart grid is er een community spoor en een Virtual Power Plant spoor.
Het community spoor
Het community spoor is Bottom up. Dat betekent dat het eindresultaat een compromis van velen. Dat is een belangrijk punt. Dat eindresultaat is tot tevredenheid van de gemeenschap gelukt. De essentiele stappen volgens Andre:
Resultaat: mensen commiteren zich ook omdat ze gesprek met anderen voeren en inzicht krijgen in de argumentatie achter elkaars belangen. Er was bijvoorbeeld agrariër die onderdeel werd van een oplossing die niet helemaal paste bij zijn bedrijfsvoering. Hij ging toch mee omdat hij inzicht in de belangen van de buurt kreeg.
Het virtual power plant spoor
Dat is begonnen vanuit waarden die uit de workshops komen. Ze hebben het FIETS model gebruikt, dat wil zeggen: Het moet Financierbaar zijn, Institutioneel kunnen, Ecologisch verstandig zijn, Technisch kunnen en Sociaal ingebed.
Daaruit volgden de activiteiten: wat staat ons te doen? De requirements voor de hardware, en dat kwam weer terug naar de community. Dat leverde letterlijk applaus op. Daarna is er getenderd.
De volgende stap die Loenen wil nemen is lokale MKB en lokale industrie, die hebben namelijk overdag de stroom nodig die in Loenen over is.
Europese ontwikkelingen deels positief
Andre ziet een paar belangrijke Europese ontwikkelingen die hij wil delen, een aantal lijken positief vanuit het perspectief van energie Loenen, een aantal zijn minder mooi.
Uit onderzoek in verschillende landen blijkt verder dat Nederland geen goede plek voor energiedelen lijkt te worden.
Conclusie André
Andre concludeert dat zij publieke waarden vrij goed kunnen borgen met deze manier van werken. Ze worstelen op dit moment wel met vragen als wat te doen met de overwinst uit de elektriciteitsmarkt
Gestelde vragen door de groep:
Hans Roeland Poolman vertelt over het door RVO gefinancierde project LIFE wat staat voor local Inclusive Future Energy. Het gaat vooral over de inclusiviteitsvraag in slimme netwerken. Hans deelt de video waarin het project kort wordt toegelicht: https://www.energielabzuidoost.nl/lifearenapoort
Het project richt zich op het gebied Arena Poort en houdt zich bezig met twee vragen:
In het project willen 12 partners repliceerbare en schaalbare oplossingen ontwikkelen op een inclusieve manier. Een reden om dit gebied te kiezen is dat: Arena Poort hangt aan 1 onderstation. Een belangrijke vraag is hoe je snel opschaalt terwijl je alle stakeholders betrekt.
Van het gebied is een Digital Twin beschikbaar en Spectral is de partij die het energiemanagement regelt. De socio economic emulator zorgt voor bij elkaar brengen van kennis uit verschillende wetenschapsgebieden. Men wil op die manier modellen maken die voorspellen en waar we beleid op kunnen maken.
Hans deelt een aantal onderwerpen die van belang zijn:
Gestelde vragen:
Vervolgens organiseren we een discussie met behulp van het Publieke Waarden model dat is ontwikkeld in de Club van Wageningen met als centrale vragen: Hoe borgen we Publieke Waarden in Smart Grids? En is dat verschillend per doel van het Smart Grid?
Onderwerpen die langs komen