Activiteit

Verkenningsbijeenkomst 'grid safety app'

dinsdag 25 maart 2025 , 13:30 - 16:00 uur
Illustration

Op dinsdag 25 maart organiseert de Club van Wageningen in samenwerking met het ministerie van KGG, TKI Urban Energy, Topsector Energie Digitalisering een verkennende bijeenkomst op dinsdag 25 maart in het middagdeel van de maandelijkse ontmoetingsplaats energyhubs.

Deze bijeenkomst is op uitnodiging in Utrecht. Als je kennis over dit onderwerp hebt en vindt dat je hier aan moet sluiten, dan horen we dat graag.

We gaan aan de slag met de stelling: 

“Om te zorgen dat energiehubs op bedrijventerreinen en woonwijken sneller kunnen opschalen, hebben we een ‘grid safety app*’ van de netbeheerders nodig die leverancier van een EMS die een groep aansluitingen aanstuurt verplicht moet gebruiken.”

* Grid safety app is een werktitel die aangeeft dat er een door de netbeheerders gestandaardiseerde softwarecomponent nodig is die voor netbeheerders de zekerheid biedt dat er rekening gehouden wordt met de maximale capaciteit van de groep aansluitingen die het betreft.

Toelichting:

Het elektriciteitsnetwerk van Nederland raakt steeds voller. Vrijwel overal is sprake van netcongestie. Hierdoor komt de economische groei tot stilstand: bedrijven kunnen niet uitbreiden en zelfs woonwijken kunnen niet meer worden aangesloten. Voor de korte termijn worden vaak (individuele) second-best oplossingen gezocht. Energiehubs zijn in bepaalde gevallen ook een oplossing voor de korte termijn, maar zeker ook voor ‘na de netcongestie’. 

De praktijk laat zien hoe uitdagend het is om energiehubs echt tot een succes te brengen. Eén reden daarvoor is dat netbeheerders hoge eisen stellen en eigenlijk een garantie willen krijgen dat het netwerk niet overbelast wordt door het collectief. Daarbij wordt gedacht aan aansprakelijkheden waar (deelnemers binnen) energiehubs voor terugdeinzen. Tegelijkertijd heeft een netbeheerder vanwege de huidige marktordening geen inspraak in de wijze waarop energiestromen binnen een energiehub kunnen worden gestuurd.

Hoog tijd om deze impasse te doorbreken en te komen met een oplossing die alle partijen de juiste garanties geeft om hun rol in het elektriciteitssysteem optimaal te kunnen invullen. We denken dat te kunnen doen met de ‘grid safety app’ (werktitel).

Noodknop
Deze tool zorgt voor een ‘noodknop’ voor netbeheerders om energiestromen te stoppen of harder of zachter te kunnen zetten. De gedachte is dat deze noodknop alleen in de uitzonderlijke gevallen wordt ingezet wanneer alle bedachte marktprikkels om netcongestie te voorkomen niet werken, of wanneer wanpraktijken binnen een hub tot gevaarlijke praktijken leiden. De grid safety app zou een verplicht onderdeel moeten zijn van de energiehub. Zo kan een energiehub scherp aan de wind zeilen van de beschikbare capaciteit, terwijl tegelijkertijd wordt voorkomen dat capaciteitsgrenzen worden overschreden. De aanname is dat dit het handelingsperspectief van dienstverleners enorm vergroot en de aansprakelijkheidsrisico’s van de eindgebruiker geen drempel meer vormen voor een snelle uitrol.

Leren van wat er al is
We willen overigens geenszins claimen dat dit een nieuw idee is. In het verleden zijn eerder dergelijke concepten ontwikkeld, bijvoorbeeld bij Stedin in de pilot in Hoogdalem, maar ook bij Alliander in pilots. Ook het real-time interface is een variant op dit gedachtegoed, maar dan voor de grootschalige opwek van hernieuwbare elektriciteit. Of ‘gridshield’ dat gebruikt wordt voor laadpalen.

Het is een invulling van het ‘technisch vangnet’ waarover binnen het Landelijk Actieprogramma Netcongestie wordt gesproken. Tot slot zien we hier een parallel met de manier waarop de banken met iDEAL een gezamenlijke afrekenmodule hebben gemaakt waarna de webshopmarkt echt loskwam. We hopen met de ‘grid safety app’ iets vergelijkbaars te realiseren voor energiehubs en -gemeenschappen.

Graag gaan we in een selecte groep het gesprek aan over dit idee. Deelvragen die we willen beantwoorden:

  • Is deze app of functionaliteit noodzakelijk?
  • Wat zijn de belangrijkste functionaliteiten?
  • Wat zijn de randvoorwaarden?
  • Kunnen we voortbouwen op werk dat in het verleden gedaan is?
  • Wie zou deze moeten bouwen?

Heeft u interesse, geef dan dan aan via mail@clubvanwageningen.nl