Activiteit

Brede bijeenkomst: Een eerlijk, inclusief en democratisch feestje?

donderdag 6 oktober 2022 , 9:00 - 16:00 uur
Illustration

Op 6 oktober 2022 zal de volgende brede bijeenkomst van de Club van Wageningen plaatsvinden in Villa Jongerius in Utrecht. De inschrijving is inmiddels gesloten, maar als je er graag alsnog bij wilt zijn laat dat dan weten aan de secretaris.

Praktische informatie

 • Locatie: Villa Jongerius, Kanaalweg 64, 3527 KX Utrecht
 • Datum: 6 oktober 2022
 • Inloop: 9:00 uur / Aanvang: 9:30 uur
 • Afsluitende borrel: 16:00 uur 

Achtergrond

Waar we een aantal jaar geleden ons nog afvroegen hoe urgent het vraagstuk van het digitaliserende decentrale energiesysteem is, zitten we nu in een andere wereld. Het belang van lokaal opgewekte duurzame energie zit - mede door geopolitieke ontwikkelingen - enorm in de lift, daarnaast wordt het omgaan met zon, wind en vraag pieken in het netwerk steeds belangrijker en zijn er steeds meer lokale opslag initiatieven. Om alles in goede banen te leiden zal digitalisering een cruciale rol spelen. Kortom: de centrale vraag van de Club van Wageningen wordt alleen maar urgenter en dat we het samen moeten oplossen is inmiddels een breed gedeelde opvatting. Op veel plekken wordt dan ook hard gewerkt aan een digitaal systeem, publieke waarden lijken daarbij goed geborgd te worden. Maar: lukt het ons écht om publieke waarden leidend te laten zijn en Silicon Valley vanuit die context mee te laten doen, of bewegen de “Ubers, Tesla’s en Google’s” van deze wereld in een parallelle realiteit, waar we straks in gevangen raken?

Oftewel: zijn we lekker bezig met het voorbereiden van een ‘eerlijk, inclusief, democratisch feestje’, maar zijn we straks allemaal op het ‘ruige’ Silicon Valley feestje zonder spelregels, omdat dat is waar het gebeurt?


Programma

Tijdens de bijeenkomst nemen we een aflevering op van de podcastserie 'met de stroom mee'.

Xander en Martine bezoeken in deze podcast unieke plekken waar mensen duurzame energie opwekken. Die energie proberen ze met hun omgeving zo slim mogelijk uit te wisselen. Digitale oplossingen beloven daarbij te helpen. Lukt het om deze (digitale) oplossingen eerlijk, inclusief en democratisch bestuurbaar te houden? Of is de verleiding té groot om met digitale platforms in zee te gaan? Zij beloven op alle vlakken groot gemak. Uiteindelijk wordt de oplossing exclusief, oneerlijk en raken we de zeggenschap kwijt.

Het programma bestaat uit drie delen:

 • Opening:  Prof. dr. José van Dijck. 
  Van Dijck kent de economische logica van Silicon Valley als geen ander. Ze heeft samen met Thomas Poell en Martijn de Waal het boek geschreven De Platformsamenleving: Strijd om publieke waarden in een online wereld / lees de online versie (Amsterdam University Press, 2016). In dit boek wordt de werking van platformen in een drietal maatschappelijke domeinen verkend. Met als inzet de vraag: hoe kunnen in de platformsamenleving publieke waarden worden geborgd? Wat kunnen wij leren van de online wereld die Josée onderzocht heeft? Waar moeten we voor oppassen in het energiedomein? Zijn we niet al te laat om een ‘verantwoord feestje’ te organiseren?
  Samen met Rinie van Est, Pallas Agterberg en de aanwezigen reflecteren we op de presentatie van José. 
 • Werksessies: Drie vormen van data in de energietransitie
  Vervolgens gaan we concreet aan de slag met initiatieven die zich zeer bewust zijn van het belang van publieke waarden als uitgangspunt voor ontwerp van diensten en producten. We nemen daar de lessen van Josée in mee. We werken aan een Public Stack voor Home Energy Management Systemen met De Waag, aan voor iedereen beschikbare transactiedata met MFF BAS en zoeken met de Topsector Energie naar manieren om energiedata op een verantwoorde manier voor beleid beschikbaar te maken, inclusief gezonde mate van #dataminimalisme.
 • Afronding: Plenaire discussie
  In een plenair gesprek behandelen we de centrale vraag: Kunnen wij het verantwoorde feestje organiseren, of komt er straks een ‘ruige party’ zonder spelregels? Zijn partijen in Silicon Valley niet al veel verder en werken ze om ons heen? 
 • Afsluitende borrel
  Rond 16:00 uur eindigen we met en afsluitende borrel.


 

Locatie
Villa Jongerius
Kanaalweg 64
3527 KX Utrecht
Deel dit: