Activiteit

(inschrijving gesloten) Energie en data delen in een digitale wijk

woensdag 28 oktober 2020 , 14:00 - 16:00 uur

Samen met de uitgenodigde deelnemers kijken we naar een initiatief voor een nieuwe wijk in Helmond. Een wijk waar de digitale energietranisitie ook de transitie van diensten en data rondom het huishouden raakt. Hoe krijg je dit eerlijk, inclusief en democratisch voor elkaar?

Achtergrond

UNSense is een ArchTech bedrijf en een spin-off van UNStudio, dat een concept heeft ontwikkeld voor een wijk met 100 huishoudens waar innovaties kunnen worden versneld in een real life setting met als doel schaalbare systemische oplossingen te ontwikkelen. Voor de ontwikkeling van de wijk voert UNSense de regie over een publiek private samenwerking. Het living lab zal deel uitmaken van het Brainport Smart District in Helmond. Verwacht wordt dat de eerste inwoners in 2022 hun huizen zullen betrekken, maar voorbereidingen zijn al in gang gezet.

Het hart van de nieuwe samenwerking zal worden gevormd door een Personal Data Platform (PDP), een privacy by design platform dat als uitgangpunt heeft dat een inwoner haar eigen data bezit en controleert. Alle partijen in de wijk –bedrijven, overheid, inwoners- hebben een gelijkwaardige digitale positie en kunnen elkaar direct benaderen met informatie en diensten. Het PDP stimuleert de vorming van collectieven, zodat inwoners een sterkere positie krijgen in de markt en zij maximaal kunnen profiteren van de waarde van de door hen geproduceerde data.

De vraag

Een van de use-cases waaraan wordt gewerkt betreft een project binnen het energie domein. De huizen in de woonwijk zijn in staat energie op te wekken en op basis van de uitgangspunten van het PDP, hebben inwoners van de verschillende huizen de mogelijkheid om energie met elkaar of andere wijken te verhandelen. Door data over hun energieverbruik en -opwekking met elkaar te delen, kunnen zij vraag en aanbod op elkaar afstemmen. Een collectief overschot aan energie kan worden opgeslagen op een buurtbatterij, zodat ook peak shaving tot de mogelijkheden behoort. En, tenslotte, omdat het PDP het vormen van (energie)collectieven stimuleert, kunnen de inwoners binnen het collectief energie met elkaar delen en zich als collectief stevig opstellen richting energieleveranciers.

Bij de ontwikkeling van de energie case, kwamen wij er achter dat er al veel gebeurt op het gebied van (het delen van) energie. Wij zouden – door diepgaand inzicht te geven in waar wij mee bezig zijn en tegenaan lopen – jullie ook gelegenheid willen geven om te spiegelen en eigen ervaringen te delen waar weer van kunnen leren.

Wie weet leren we wel meer over:

  • Hoe kunnen we een buurtbatterij het best integreren in het project
  • Wat is de beste rol die een energiebroker in kan nemen
  • Hoe ver moet een open stack aanpak hierin gaan (is blockchain uiteindelijk de beste vorm?)
  • Zijn er initiatieven bekend waarin bewonerscollectieven daadwerkelijk digitaal worden vormgegeven (inclusief het beschikbaar stellen van data en digitaal stemmen (quadratic voting))
  • Volstaat de nieuwe regelgeving voor deze uitwisseling?

En hopelijk leren we op een dieper niveau of we dit nu zo aan het ontwerpen zijn dat onze oplossing eerlijk, inclusief en democratisch bestuurbaar wordt!

Datum 
wo 28 oktober 2020
Illustration