In samenwerking met de ACM organiseerde de Club van Wageningen op 26 oktober een online bijeenkomst rondom de consultatie die de ACM heeft uitgezet over het beter benutten van het net. Het doel was om de leden van Club van Wageningen beter toe te rusten om op de consultatie te reageren, maar ook om het geluid van leden van de Club van Wageningen naar voren te brengen. In de praktijk bleek de sessie voor zowel ACM als de Club van Wageningen zeer waardevol. De belangrijkste 'take away': de nieuwe flexibele contracten kunnen enorm waardevol kunnen zijn om de congestieproblematiek op te lossen. Daarvoor is het nodig dat er beter inzicht van de afnemers en het netwerk komt in de capaciteit, bijvoorbeeld met behulp van digital twins. Onderstaand een gedetailleerd verslag van de bijeenkomst.
De agenda zag er als volgt uit:
De toelichting wordt gegeven door Esmée Meyer en Wilko Wolbers van de ACM. Zij houden zich bezig met het toezicht regionale netten elektriciteit, gesloten distributie systemen en netcongestieproblematiek.
Wilko licht eerst kort toe wat de ACM doet:
"ACM is een zelfstandig bestuursorgaan en onafhankelijke toezichthouder. Het bestuur valt dus niet onder het ministerie. Hoofdpijlers van de ACM zijn: het mededingingsproces, consumentenbescherming en gereguleerde markten. In deze bijeenkomst gaat het vooral over gereguleerde markten. Dit zijn speciale kanten van het mededingsingsrecht waar vooraf dingen via wetgeving geregeld zijn vanwege natuurlijk monopolie karakter en vanwege het feit dat we hetmaatschappelijk belangijk vinden om bepaalde publieke belangen te borgen.
ACM is onafhankelijk van private en publieke belangen. Recent is dat bekrachtigt: de wetgever mag niet voorschrijven wat ACM wel en niet mag doen op bepaalde gebieden. Dat betreft aansluiten, nettoegang en de tarieven. Europa zegt: Dit zijn Europese kaders. De Nationale wetgever is hier uitgespeeld.
ACM richt zich vooral op netbeheerders en de netwerkbedrijven (de commerciële bedrijven in de groep van de netbeheerders) en de energiehandelaren. Om handel met voorkennis tegen te gaan. We richten ons op netbeheerder en afnemers waarbij we drie belangen borgen: duurzaamheid, betaalbaarheid en kwaliteit. Specifiek gaat het vandaag vooral duurzaamheid, leveringszekerheid. Hoe kunnen we het huidige net beter benutten en investeringen voor uitbreiding uitstellen?
De kern van wat de ACM doet:
Vandaag spreken we vooral over spelregels over aansluiten, transport en tarieven (wetgeving)"
Vraag van de deelnemers: Klopt het dat energiegemeenschappen missen?
"Antwoord ja: Waarschijnlijk gaan die onder de directie consumeten van ACM vallen."
Esmee licht de consultatie toe.
"De aanleiding van de consultatie heeft met een aantal ontwikkelingen te maken:
Toename elektriciteitsvraag door energietransitie en elektrificatie
Er zijn verschillende transportrechten
Samengevat: Alternatieve transportrechten geven beperkte(re) zekerheid over transport en:
Vragen van de deelnemers:
Harod Veldkamp presenteerd de casus Emmen 2.0.
"Emmen is een representatie van het volledige energiesysteem in NL op een paar vierkante kilometer. Je vindt er gebouwde omgeving, zware industrie, glastuinbouw, veel decentrale opwek zoals zon, wind, groen gas, waterstof. Maar ook logistiek (duurzame energiehub).
Systeem zit elektrisch gezien in het slot. We zitten in een gecontracteerde teruglever en afname congestie. Gecontracteerd omdat meerdere bedrijven flink overgedimensieerd hebben ingekocht. deze gebruiken het ingekochte vermogen vaak nog helemaal niet maar lopen vooruit op verwachte groei.
Er zijn mogelijke sleutels om dat probleem op te lossen aanwezig in en om Emmen. Denk aan oplossingen vanuit de industrie, de gebouwde omgeving, opwek, transport, conversie & opslag. Al deze zaken zijn binnen paar vierkante kilometer aanwezig. Daarom is een onderzoek gestart met als vraag: kunnen we hier een holon van maken gebaseerd op een energienet i.p.v. een vermogensnet? Elementen die daarbij gebruikt kunnen worden zijn een gedigitaliseerd energiesysteem, een digital twit met real time data en hardware in the loop?
Dat onderzoek is vertaald in een project: Emmen 2.0. De vraag die daarbij centraal staat:
Is het een catastrofaal leerproces? ?et andere woorden: Zijn we zijn op zoek naar oplossingen binnen een systeem wat die oplossing niet meer bevat. Of is het een symbiotisch energiesysteem en moeten we verder kijken dan de bestaande grenzen?"
Opmerking ACM:"Formeel: gecontracteerde netcongestie is volgens de ACM geen congestie! Dat moet fysiek zijn. Dat is ook een oplossing in het huidige systeem."
Reactie: In de praktijk is dat weerbarstiger (er is geen data, en netbeheerders acteren vaak anders).
Harold vervolgt:
We hebben gekozen voor symbiose tussen digitalisering en energie vanuit de overtuiging dat digitlalisering van het energiesysteem crusiaal is om het te laten werken."
We discussieren met de deelnemers rondom twee vragen:
We behandelen beide vragen in één keer, de volgende zaken worden ingebracht door de deelnemers:
Conclusie Esmee en Wilko:
Hele zinvolle discussie. Belangrijkste take away is het belang van inzicht mbv data. Dat is er nu niet en is ook een onderbelicht onderwerp in de voorstellen.
Overzicht:
Vraag van ACM aan deelnemers:: Hoe kan je de netbeheerder zelf prikkelen om dit soort oplossingen te doen?
Antwoorden van de deelnemers:
Afronding:
Ter afronding volgt een korte instructie bij reageren op consultatie en oproep. Als er vragen zijn esmee en Wilko beschikbaar om te helpen.