Breda staat voor een enorme opgave om te blijven voldoen aan de energievraag. Het net moet flink uitgebreid worden om te blijven voorzien in de vraag en aanbod van elektriciteit. Alleen kan dat niet overal. Op sommige plekken in de stad kan uitbreiding helemaal niet. Er is simpelweg geen plek. Moet de speeltuin dan verdwijnen voor nieuwe transformatorhuisjes?
In Breda denken ze dat het met slimme oplossingen anders kan, met slimme hyper lokale oplossingen zoals HEMS en lokale opslag. Kan dat? Moeten die systemen dan samen gaan werken als één semiautonoom flexibel systeem. Wat is daarvoor nodig? De gemeente roept de hulp van de Club van Wageningen deelnemers in om te helpen de kaders te formuleren om dit systeem eerlijk, inclusief en democratisch bestuurbaar in te richten. Met als kernvragen:
Er is een goede mix van perspectieven aanwezig om het vraagstuk van meerdere kanten aan te vliegen. Naast de mensen van de gemeente die in Breda aan de slag zijn met het vraagstuk zijn er experts van de Topsector Energie op het gebied van digitalisering, maatschappelijke innovatie, systeemintegratie en smart grids. Het Rathenau Instituut is er aangevuld met ontwikkelaars van digitale systemen zoals BeNext en Hanzenet, netbeheerder Enexis en experts van het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie. Een bijzondere combinatie mensen.
We beginnen de bijeenkomst met inspiratie. André Zeijseink is de voorzitter van de stichting Loenen Energie Neutraal. Hij vertelt over het project Virtual Power plant Loenen. Elke den Ouden heeft vanuit de TU/e het concept energymatch ontwikkeld.
Virtual Power Plant Loenen
In zijn presentatie verteld André over de duurzame projecten in Loenen die zijn geïnitieerd door bewoners. Hij deelt de argumenten waarom lokaal energie managen relevant is:
Daarom hebben ze een - mede door Europa (Interregprogramma) gefinancierd - project:
“Virtuele Elektriciteitscentrale” op basis van actieve invloed en participatie van de bewoners van Loenen
Oftewel: “community-basedVirtual Power Plant (c-VPP)”
Hij laat zien waarom een c-VPP een volgende logische stap is in de transitie van consumenten en deelt hoe zij de bewoners betrokken hebben bij het proces. Een zeer succesvolle manier van het betrekken van bewoners met uitmuntende resultaten. De kern van het succes ligt in onderstaand werkproces. In bijgaande presentatie zijn de stappen helemaal uitgewerkt. Tekenend voor het succes is het feit dat bewoners die vaak recht tegenover elkaar stonden veelal van mening zijn veranderd en naar elkaar toe zijn gegroeid.
Dr.ir. Elke den Ouden & dr.ir. Rianne Valkenburg hebben een systeemarchitectuur & dataplatform voor een eerlijke, inclusieve en democratisch bestuurbare oplossing voor energiedelen ontwikkeld. Elke presenteert de architectuur waarin drie scenario's worden bekeken vanuit het publieke waarden model dat leden van de Club van Wageningen hebben opgesteld:
Ze hebben vervolgens gekeken naar verschillende systeemniveaus:
Op basis van die analyse komen ze eerst tot community-regels, het waarde netwerk en de waardestromen.
Conclusies:
Op basis van die conclusies komen ze tot ontwerpregels en adviezen voor implementatie. Zie de presentatie in de bijlage voor meer informatie. Wel belangrijk om te vermelden dat de snelle verandering van wet- en regelgeving ervoor zorgt dat dit onderzoek vaker uitgevoerd zou moeten worden.
Jeroen Koijen en Richie Goossens van de gemeente Breda delen uitgebreid de casus waar we het over hebben. Ze leggen eerst uit hoe ze georganiseerd zijn en delen dan de aanleiding voor het project de buurtbatterij:
Uitgangspunten project
Te beantwoorden vragen
Na een toelichting op hoe de wijk Tuinzigt eruit ziet delen ze de vragen die voor liggen:
Voor de werksessies zijn we in groepen verdeeld en aan de slag gegaan met een aantal werkvormen. Dat begon met een 'ritual descend' aanpak. Dat wil zeggen dat je met de groep redenen bedenkt waarom het project nooit gaat lukken, om het daarna weer op te kunnen bouwen. Vervolgens zijn we op basis van het publieke waarden model gaan kijken naar de vraag van Breda. Dat heeft geresulteerd in een aantal tips voor Breda
Tips en vervolgstappen
De gemeente Breda gaat met de input aan de slag. Afgesproken is dat de Club van Wageingen blijft meelopen om ondersteuning te bieden. Na de zomer volgen meer bijeenkomsten.