Activiteit

Brede bijeenkomst Club van Wageningen

vrijdag 8 oktober 2021 , 9:30 - 17:30 uur

We kijken ernaar uit elkaar eindelijke weer te ontmoeten. Let op: Het is een bijeenkomst op uitnodiging.

Praktische informatie:

Datum: 8 oktober van 09:30 tot 17:00 uur, daarna ruimte voor borrel
Locatie: de wasruimte in de Werkspoorkathedraal: Tractieweg 41, 3534 AP Utrecht
Covid-19: Conform de maatregelen van de overheid kunt u alleen toegang krijgen met een vaccinatiebewijs of een negatieve test

De oprichting van de Club van Wageningen is een antwoord op het gevoel van urgentie dat we moeten voorkomen dat een digitaliserend energiesysteem verandert in een ondemocratisch, oneerlijk en exclusief systeem, zoals dat in andere gedigitaliseerde maatschappelijke domeinen ook is gebeurd/aan het gebeuren is (het internet, de taximarkt, het onderwijs, de woningverhuurmarkt).

De afgelopen anderhalf jaar hebben we steeds meer aandacht besteed aan praktische vraagstukken, te vatten onder de term - #hoedan?! We zullen terugblikken op die activiteiten om daarna weer vol samen aan de slag te gaan.

We zien momenteel enorm veel start-up initiatieven rondom decentrale opwekking, afname en opslag. Lukt het deze coöperatieve, semipublieke en private startups om hun initiatief zo op te zetten dat het energiesysteem democratisch bestuurbaar blijft, eerlijk en inclusief? Op 8 oktober onderzoeken we samen met een tweetal startups (ook uit de coöperatieve hoek!) waar zij tegen aanlopen bij het realiseren van hun ambities. En ontdekken we wat wij van hen kunnen leren!

Vervolgens zullen we onder begeleiding van MVI-Energie en het Rathenau Instituut en vanuit verschillende aanvliegroutes (hoofd en hart) het gevoel van urgentie van de Club van Wageningen verder expliciteren en verdiepen. Vinden we gemeenschappelijk besef en taal voor de uitdagingen die voor ons liggen?

Als afsluiting van het inhoudelijk programma bieden we de hele groep ruimte om uit te wisselen over de vragen en onderwerpen die ze zelf van belang achten. Iedereen denkt na over de vraag:

"Wat kan ieder van ons persoonlijk doen, om het energiesysteem eerlijk, inclusief en democratisch bestuurbaar te houden en waar moeten we met elkaar aan werken/ elkaar op uitdagen? Welke vragen of kansen zou je in breder verband willen bespreken? Waar ben je nieuwsgierig naar?"

We werken daarmee toe naar een actieagenda voor de vervolgactiviteiten van de Club van Wageningen. Er zullen naar wij hopen veel nieuwe relaties/samenwerkingen ontstaan op de dag, van waaruit we kunnen doorwerken aan onze gezamenlijke missie.

Illustration
 
Deel dit: