Activiteit

Public Stack vertaald naar laadinfrastructuur

dinsdag 16 februari 2021 , 14:00 - 16:00 uur

De RVO, Topsector Energie en Waag, instituut voor technologie en samenleving organiseren een interactieve online workshop op dinsdag 16 februari van 14:00-16:00. Om de sessie kwalitatief hoogwaardig te laten zijn is er plek voor maximaal 16 deelnemers, deze sessie is op persoonlijke uitnodiging.

De vraag die centraal staat
"Hoe maken we publieke waarde(n) concreet onderdeel van de digitale laadinfrastructuur en wat kunnen ontwikkelaars en (sociaal/commercieel) ondernemers daar voor kansen oppakken?"

Doel van de bijeenkomst
In de sessie willen we concreet maken hoe ‘publieke waarde’ handen en voeten kan krijgen in de digitale laadinfrastructuur. Welke componenten, modules, innovaties, producten kan het om gaan? Door een tweegesprek te organiseren tussen ontwikkelaars/ondernemers (zij die het ‘doen’) en denkers over publieke waarde (zij die grotere kaders formuleren en/of daarop reflecteren) hopen we ‘publieke waarde’ uit het abstracte te krijgen en handelingsperspectief te bieden. Jullie bijdrage is daarbij zeer gewenst. 

Achtergrond
Waag ontwikkelde voor RVO en Topsector Energie een visie op de ontwikkeling van de digitale laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Nederland loopt voorop met de innovatie en implementatie van deze nieuwe maatschappelijke voorziening. Maar de flexibilisering van het energiesysteem en uitrol van slimme toepassingen zorgen ook voor disruptie en werpen vraagstukken op. Meer over het onderzoek vindt u onderaan deze mail.

Wat is de Club van Wageningen?
De Club van Wageningen is een verandernetwerk van invloedrijke voortrekkers van energiebedrijven, netbeheerders, de wetenschap, prosumers, de overheid en startups. Voortrekkers die de kernwaarden eerlijk, inclusief en democratische bestuurbaarheid willen behouden in het energiesysteem van de toekomst. Gemeenschappelijke overtuiging: we kunnen het immens complexe vraagstuk van de digitaliserende energietransitie alleen oplossen met alle actoren uit het energiesysteem. In een multidisciplinaire en veilige context bespreken we complexe vraagstukken.

Agenda
- Introductie tot het onderzoek* door Waag
- 3 ondernemers vertellen over hun visie en productontwikkeling en reageren op de visie van Waag
- 3 denkers reflecteren op de vraag: wat is publieke digitale laadinfrastructuur en wat kunnen ontwikkelaars concreet doen?

Meer over het onderzoek door Socrates Schouten van Waag: Een Public Stack voor Laadinfrastructuur
"In het kader van de groeiende vraag naar laadinfrastructuur onderzoeken wij de manier waarop data, protocollen en governance op een eerlijke, inclusieve en democratisch bestuurbare manier kunnen worden ontworpen binnen deze infrastructuur. Dit doen we aan de hand van het Public Stack-model, welke ernaar streeft de gelaagdheid van technologie inzichtelijk te maken voor de gebruiker (zie voor nadere toelichting: https://waag.org/ nl/article/routekaart- digitale-toekomst). Op basis van dit onderzoek zijn wij tot een aantal benodigdheden gekomen om een dergelijk ontwerp van laadinfrastructuur mogelijk te maken.

Flexibiliteit is nodig in vraag en aanbod om een duurzame groei van het elektriciteitsnetwerk mogelijk te maken, benodigd om alle nieuwe EV-auto’s op te laden. Data- en algoritme gedreven laden kan deze flexibiliteit ondersteunen. Dit leidt tot nieuwe vragen. Hoe kunnen we bijvoorbeeld voorkomen dat gebruikers nodeloos persoonlijke gegevens opgeven voor een betere deal? En welke governance-vormen zijn geschikt om het publieke belang centraal te stellen? Om te zorgen dat burgers/gebruikers niet de nadelen ondervinden van de flexibilisering van de energiemarkt zijn basisrechten nodig. Alle burgers krijgen bijvoorbeeld een minimum gegarandeerde laadsnelheid, zodat ze niet weggedrukt kunnen worden door kapitaalkrachtiger gebruikers. Daar bovenop geldt een getrapt laadprofiel op basis van ‘publieke variabelen’ (zoals typische laadbehoefte buurt, buffercapaciteit, etc.). Dit onderscheidt zich van de nu dominerende ontwikkelingen in smart energy, waarbij profielen op individuen worden toegespitst; het collectieve belang en sociale dynamieken hebben daarin beperkte of geen betekenis. We weten dat niet alle Nederlanders tot de voorhoede van de energietransitie behoren. Velen hebben niet de middelen of know-how om zichzelf in een gunstige positie te manoeuvreren, waarmee ze de vruchten plukken van decentrale en flexibele energiesystemen. Biedt het uitkomst om lokale en collectieve waarden een plek te geven in deze systemen, om de individualiserende dynamiek van flexibilisering te doorbreken?"

We horen graag of u erbij wilt zijn, u ontvangt een definitieve bevestiging van deelname via de secretaris van de Club van Wageningen.

Met vriendelijke groet, mede namens Socrates Schouten en Harold Veldkamp,

Xander Smit
Secretaris Club van Wageningen

Illustration
 
Deel dit: