Bericht

Energietransitie vereist betere afspraken over data

Geplaatst op 22 augustus 2022, 10:11 uur
Illustration

Digitale technologie en data zijn essentieel voor de energietransitie. In de energietransitie geldt: geen stroom zonder data. Digitale innovaties bieden uitkomst om vraag en aanbod van elektriciteit in balans te houden, binnen de beschikbare netcapaciteit. Zelf leveren ze ook een stroom van data op. 

Tegenover de kansen die digitale technologie en data bieden voor de energietransitie, staan zorgen over bijvoorbeeld de zeggenschap van burgers over hun gegevens, de cyberveiligheid van de energievoorziening en de verdeling van lusten en lasten van een datagedreven energiemarkt. 

In het rapport Stroom van data. Energiedata benutten voor een maatschappelijk verantwoorde energietransitie onderzoekt het Rathenau Instituut hoe data gebruikt kunnen worden voor een duurzame energievoorziening. Het rapport bevat een analyse van de concept-Energiewet en de afspraken voor data-uitwisseling die sectorpartijen zelf al maken. Vier case studies illustreren welke kwesties opspelen bij het gebruik van data voor de stroomvoorziening. De cases gaan over burgers die zich verenigen om lokaal energie op te wekken en te gebruiken (Gridflex Heeten), een virtuele energiecentrale (Tesla Virtual Powerplant), een platform voor balanshandhaving op het elektriciteitsnet (Equigy) en een platform om overbelasting op het net te voorkomen (GOPACS).

Het rapport kunt u hier downloaden. 

Deel dit: