Bericht

Inzetten op een Europese cloud om een privacy crisis te vermijden?

Geplaatst op 19 december 2019, 08:39 uur

Interessante opeenvolging van artikelen over data en privacy deze week. 

Robbert Dijkgraaf stelt dat de volgende crisis draait om datamisbruik, doordat technologiebedrijven hun inkomsten steeds meer baseren op persoonlijke digitale gegevens en biomedische data. Princeton onderzoeker Arvind Narayanan stelt dat we een te nauwe definitie van digitale privacy erop nahouden, omdat data wanneer het wordt gecombineerd voor veel meer doeleinden is in te zetten dan vanuit de brondata kan worden vermoed. 

Joop Hazenberg stelt dat de EU vaart moet maken met 5G, met daarbij de opmerking dat de EU achterblijft in technische ontwikkelingen in de hardware (China's domein) en dataverwerking waarin de VS leidt. Om niet in een lock-in situatie terecht te komen zal de EU oplossingen van eigen bodem moeten stimuleren. Daar lijkt de nieuwe H2020 programmering voor AI op te zijn gericht. Duitsland zette eerder al in op een Europese cloud-infrastructuur GAIA-X na een vernietigend rapport van PWC waarin wordt gesteld dat 90% van de Duitse overheidsdata op Amerikaanse servers staat en daarmee aan Amerikaanse wet- en regelgeving is onderworpen waaronder recht op inzage in de gegevens.

IBM maakt daarbij de draai naar een verantwoord en inclusief digitale benadering in de EU, verwoord in een visiedocument 2024. Is dit illustratief voor de draai die partijen uit de VS en China zullen maken om de EU niet te verliezen als afzetmarkt?

Bron

Deel dit: