Bericht

Is een 'Gemene Goed Economie' een mogelijk antwoord op een 'eerlijke, democratisch bestuurbare, digitale energiemarkt'?

Geplaatst op 10 juli 2019, 10:41 uur

We zijn in onze huidige maatschappij gewend geraakt aan onze 'business-as-usual' economie en beschouwen deze als een 'maar zo werkt het nu eenmaal' gegeven. Toch hoor je de laatste tijd steeds vaker ook over alternatieve vormen, denk bijvoorbeeld aan de Doughnut economie van Kate Raworth of de Gift Economie van Charles Eisenstein of de Betekeniseconomie van Kees Klomp of de Zero Marginal Cost Economy van Jeremy Rifkin of de Waardewissel van Veerhuis Varik. Stuk voor stuk varianten die proberen een antwoord te geven op de goede aspecten uit de huidige economie en gelijktijdig verbeteringen aanbrengen voor de minder goede aspecten, zoals bijvoorbeeld 'eerlijk delen'. 

Zo is er ook een internationale beweging van de 'Commons' in opkomst, onder de noemer 'Economy of the Common Goods'. Een idee in ontwikkeling, ook in Nederland vrij aktief, bijvoorbeeld met WareWinstBrabant. Er is al veel ontwikkeld in deze economie variant maar er zijn ook nog veel vragen. 

Wellicht is dit interessant als een onderwerp voor de Club van Wageningen om haar eigen ideeën, thema's, initiatieven etc. die ze in gelegenheidscoalities probeert uit te werken mee te inspireren of aan te toetsen. Er is een mooie website op https://www.ecogood.org/nl/ waarin het concept goed wordt uitgelegd en er is ook een mooi kort filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=6E8MsZQDVlw


Illustration
 
Deel dit: