Olaf Heinen

Prosumer, Coöperatief buurtbegeleider
Wie is Olaf?

Mijn huis is mijn werk geworden.


Toen wij, 6 jaar geleden, van de binnenstad in Zwolle verhuiste naar de arbeiderswijk Assendorp wilde wij graag een zo duurzaam mogelijke woning. Destijds was er echter geen adviseur in installateur te vinden die onze woning uit 1895 van het gas wilde halen. Als (tikje eigenwijze) ondernemer heb ik toen besloten dit zelf op te pakken. Ik heb mijzelf omgeschoold, met een vooropleiding bouwkunde en installatietechniek, een EP-W opleiding en infiltratie specialist en heb mijn eigen huis van het gas gehaald. Via 50 Tinten Groen Assendorp ben ik mijn buren gaan helpen dit ook te realiseren en zelf duurzame warmte te gaan opwekken.

Mijn werk en hobbies

Via mijn eigen bedrijf help ik huiseigenaren om hun oudewoning, op een praktisch en overzichtelijk manier, aardgasvrij-ready te krijgen. Daarnaast ben ik projectbegeleider bij de Groene Renovatie in Assendorp; een intergraal project rond de ontwikkeling van een Cooperatief Warmtenet. Ik geef trainingen via EnergieSamen buurtwarmte rondom participatie en de eerste (initiatie) fase bij het opstarten van een cooperatief warmtenet. 


Als vrijwilliger help ik de 60 energiecoaches in Zwolle, ondersteun ik groen en water acties in mijn wijk via 50 Tinten Groen Assendorp en help ik startende wijkinitiatieven. In mijn vrije tijd kun jij mij vinden op de enige echte Vecht (de Overijsselse dus) in onze boot of onze moestuin.

Mijn omgeving

In onze prachtige wijk Assendorp komen alle problemen rondom de klimaatveranderingen samen. De oude woningen zijn slecht geisoleerd, wij hebben het hoogste percentage huiseigenaren in de (energie)armoede, de straten zijn niet ingericht op auto's, wij hebben last van hittestress in de zomer en onder lopende straten bij hevige regenbuien. Het integraal vergroenen van onze wijk is dus een must en uitdaging.


Tegelijkertijd is onze wijk creatief, gemeleerd, een echt dorp en toch stad. In Zwolle begint het oosten en kennen we echte neaberschap.

Mijn droom

Een groene wijk, waar straten grachten zijn geworden, bewoners hun eigen duurzame warmte/energie opwekken, delen en gebruiken. Een wijk waar iedereen kan blijven wonen en we samen problemen aanpakken. Een wijk waar kinderen op straat kunnen speler, ouderen bijkletsen in stadstuinen en woon-werk verkeer via deelmobiliteit en openbaarvervoer gaat.


Een mens mag dromen..

Mijn expertise

Als specialist in het aardgasloos-ready maken van oudere woningen help ik huiseigenaren om hun woning energetisch praktisch en stapsgewijs te renoveren. Ik heb ruime ervaring in het opzetten van een volwaardig bewonersparticipatieproces met meerdere stakeholders. Als trainer kan ik die kennis en ervaring omzetten in inspirerende en leerzame trainingen of workshops.

Mijn mogelijkheden

Het aanjagen van projecten, aanwakkeren van (de overal aanwezige) energie bij bewoners(initiatieven) en geven van eigenaarschap aan huiseigenaren bij toepasbare, praktische en vooral betaalbare energetische renovaties en Cooperatieve warmtenet (Warmteschap) ontwikkelingen.  Ik ben een echte kwartiermaker, bouwer en inspirator.

Relevante ervaring

Projectbegeleider bij 50 Tinten Groen Assendorp cooperatief warmtenet (Warmteschap)


Projectleider EnergieSamen Participatie Coalitie en Blauwvinger Energie Zwolle NIP


Trainer en Senior adviseur Buurtwarmte rond de Initiatie (opstart) fase duurzame warmte, participatie aanpak en energetische renovaties.


Zelfstandig adviseur energetische renovaties